תמרים

אז מה אנחנו יודעים על תמרים?

לפניכם כמה עובדות על הפרי השחום והנחמד...

 

קצת על השקיה ומספרים...

במועצה אזורית מגילות מגדלים 4000 דונם תמרים. בכל דונם- 12.5 עצים. בחשבון פשוט, במגילות גדלים 50,000 עצי תמרים!

תנובה ממוצעת לעץ: מג'הול: 100-120 ק"ג לעץ; נור: כ-140 ק"ג לעץ; בהרי: כ-250 ק"ג לעץ; זהידי- כ-150 ק"ג לעץ.

עץ תמר מתחיל להניב בגיל 4 שנים, ומגיע לניבה מלאה בגיל 10 שנים.

מדי שנה נגדדים ברחבי המועצה כ- 3500 טון תמרים! ככל שהעצים יתבגרו, הכמות תגדל.

במהלך כל השנה, כל דונם מקבל 2000 קוב.

בקיץ (יוני, יולי, אוגוסט), כל עץ מקבל קוב מים ליום (1000ליטר).

את מטעי התמרים משקים במי קולחין. היתרונות: אקולוגיה- הנחלים נוקו, האוג הפך לאתר טיולים, בקרוב גם הקדרון יחזור להיות אתר טיולים; השימוש במי קולחין חוסך במים השפירים- מי שתייה; מיחזור; חסכון כלכלי- מי הקולחין זולים יותר ממים שפירים.

קצת היסטוריה...

התמר הוא פרי ותיק ועתיק בארץ ישראל. הוא נזכר בתנ"ך כאחד משבעת מיני הפירות שהשתבחה בהם ארץ ישראל. אולם בשלהי ימי הביניים נכחדו התמרים מבקעת הירדן ומבקעת כנרות.

חידוש גידול התמרים בארץ התרחש במקביל להתיישבות הציונית בארץ ישראל, על ידי בנציון ישראלי ואחרים. ב-1924 הוברחו ממצרים חוטרי תמרים, מאוחר יותר הובאו זנים מזרח תיכוניים נוספים מעיראק, כורדיסטן, איראן ומצרים. הזנים המזרח תיכוניים היו נפוצים עד שנות ה-70 של המאה ה-20, אז הביאה הסוכנות היהודית מארצות הברית שני זנים חשובים: מג'הול ודקל נור.

התמרים בישראל נטועים לאורך השבר הסורי- אפריקאי, מבקעת גינוסר ועמק הירדן בצפון, דרך עמק בית שאן, בקעת הירדן, אזור ים המלח ועד הערבה ופאתי אילת בדרום. בבקעה, בים במלח ובערבה נטועים מרבית עצי המג'הול והדקל נור. כל זני התמרים זקוקים לטמפרטורה גבוהה והרבה מים.

הזנים הגדלים במגילות:

מג'הול- בשרני, מתוק, בעל מופע מרשים.

דקל נור-  רך, בשרני, מתוק, אך קטן.

ברהי- תמר צהוב, עסיסי, עפיץ המשנה טעמו למתוק לאחר הקפאה.

זהידי- יבש, מתוק ומעוגל.

מידת המתיקות והעסיסיות תלויה בזן ובמועד הגדיד.

הזן הבכיר בין זני התמרים השונים- מג'הול- מלך התמרים. כיום מהווה המג'הול כ-70% מהיקף העצים הנטועים בארץ.

התמר טוב לבריאות

תמרים עשירים מאוד בנוגדי חמצון ובסיבים תזונתיים, השילוב הזה מביא לכך שהם מורידים את רמת הכולסטרול בגוף, מפרקים את השומנים בדפנות העורקים, מהווים מקור אנרגיה זמינה לספורטאים, מחליפים חטיפים מלאכותיים עתירי סוכר במוצר מתוק טבעי, משפרים את פעולת מערכות העיכול, מונעים מחלות שונות בזכות שישה ויטמינים ו- 15 מינרלים שהם מכילים ומומלצים על ידי דיאטנים בצריכה נכונה.

תכולת הסיבים העשירה בתמר מביאה לתחושת שובע ולשיפור פעילות מערכת העיכול, דבר שעשוי לסייע במניעת מחלות הקשורות לתזונה המערבית- עצירות, דיברטיקולוזיס וסרטן המעי הגס.

עוד נמצא במחקרים כי התמר, על אף מתיקותו, לא מעלה את רמת הסוכר בדם, ולא תורם לעליה במדד ההשמנה (BMI).

התמר, לעומת הפירות היבשים האחרים הוא פרי טבעי שלא מוסיפים לו חומרים משמרים, להבדיל ממרבית הפירות היבשים האחרים, משמעותי מאוד בהיבט הבריאותי!

 

האחריות הינה של המבקר בלבד, והמועצה אינה אחראית בכל צורה שהיא לטיב ו/או לתוכן האתר והאמור באתר הינו בגדר המלצה בלבד

עיצוב: Ronnie Baruch | תכנות: tq.soft

נגישות