לאתר מועצה איזורית מגילות ים המלח EN

אתרים ושמורות טבע - אתרים, סיורים ותצפיות

אתרים, סיורים ותצפיות

סיורים ותצפיות:

בתחומי המועצה האזורית מגילות ים-המלח ואזור צפון ים-המלח מסלולי טיול רבים ומגוונים, נחלים, וואדיות ומסלולי הליכה הרריים כמו גם נקודות תצפית מרהיבות ואטרקטיביות על הנוף ועל תופעות טבע מיוחדות כמו שיטפונות, מטאורים, כוכבי שביט וכדומה.

כל הנחלים בשטחי המועצה ובהם נחלי אוג, קומראן, קידרון, סלבדורה, תמרים, חצצון ודרגה, הם נחלים מסומנים ונוחים להליכת שטח, אם כי ישנן דרגות קושי שונות ורצוי לבדוק היטב את המסלול לפני היציאה לדרך. יש להצטייד בהתאם לעונות השנה עם מים, כובע, נעליים מתאימות, מעילים בחורף, טלפונים ניידים, ציוד טיפוס, ולהיזהר בחורף מלהיכנס למים הקרים, להקשיב לתחזית שיטפונות, ומומלץ לתכנן את הטיול כך שהוא יתנהל בשעות היום והאור.

תצפית מרהיבה על גשמי מטאורים אפשר למצוא בחניון ה-0 ליד מצוקי דרגות. מומלץ לנצל את ההפוגות בסערות ובסופות על מנת להזדרז ולצפות בתופעות הטבע של הנחלים השוצפים, המפלים הניגרים והמדבר השוקק חיים ומים.

 

  • תצפית אל רוג'ום אל-בח'ר (מעגנית המלח)

בעבר שרטון שלעיתים צץ כאי בתקופות שפל. כיום חשוף במלואו לאור ירידת מפלס הים.

על פניו מצויים שרידי מצודה רומית ושרידים מתקופת הברזל.

אפשר ששרידי מבנים אלה קשורים עם שרשרת הביצורים הקדומה בחוף ים-המלח: זו שהוקמה בידי מלכי יהודה וזו שנבנתה בימי בית שני.

צליינים שביקרו באזור זיהו מקום זה עם אחת מחמש ערי הכיכר ההפוכות ששקעו בים.

תצפית: בכל עת מאזור מפעל המלח הצפוני

ללא תשלום

  • ח'ירבת מזין

האתר נקרא גם "מצד קידרון". אתר ארכאולוגי השוכן מדרום לשמורת עינות צוקים המשלב מצודת מגדל, מבדוק ומעגן סירות במבנה אחד. קירות המבנה שהשתמרו לגובה של 5 מטר נראים מכביש 90. האתר מתוארך לתקופת מלכות חשמונאים ומלכותו של אלכסנדר ינאי (127 לפנה"ס- 76 לפנה"ס).

המגדל באתר הוא בצורת מלבן שאורכו 18 מטרים ורוחבו 9 מטרים. בתוך המגדל היה בור מים כפול שהכיל קרוב ל-30 קוב מים. לצד הבור נבנו שני חדרי אחסון עמוקים. מעליהם, בכל אחת משלוש קומות המגדל המשוערות, היו כ-6 חדרים. המספנה הייתה באורך של 30 מטר וברוחב 11 מטר. במספנה הותקן כבש שבו הועלו הספינות מהמים לצורך טיפול ותחזוקה שכללה שטיפת המלחים במים מתוקים. סמוך לכבש היה גם מזח באורך של כ- 15 מטר, ששימש לעגינת סירות שפרקו והעמיסו את מטענן. ממזח זה יצאו ספינות פאר לשוט לעין גדי, מצדה או מכוור. המגדל שימש למגורי העובדים והאורחים המלכותיים. הספינות שיצאו מהמעגן משו גם את גושי האספלט שצפו על פני המים, והם נסחרו עם הארצות מסביב, דבר שהעשיר את קופת המדינה החשמונאית.

 

  • מצפה מכוור

מצפה מכוור, נמצא בין שניים מהקניונים התלולים ביותר במדבר יהודה נחל דרגה ונחל חצצון.

הוא אחד ממצפי הנוף היפים במדבר, והמראה הפנוראמי שנשקף ממנו מרשים, מלהיב ומרגש: מדבר, מים, הרים אדומים ותהום עמוקה.

אל המצפה מובילים שבילים תלולים, שהעליות והירידות בהם הן חוויה מאתגרת.

המצפה הינו מרפסת תצפית בנויה, שלידה סככה, בקצה חרטום הסלע הבולט. עיגול התצפית סביב שתי הנקודות הוא פשוט מושלם: הרי מואב, ים-המלח, רמת עמון, כמחצית מבקעת הירדן, כל מדבר יהודה והחזית המזרחית של הרי יהודה ודרום השומרון.

התצפית המופלאה ביותר היא בשעות הצהריים המאוחרות ובימים עם ראות טובה בכל שעות היממה, ושמו נגזר מהמקום אליו הוא משקיף: מצודת מכוור החשמונאית-הרודיאנית הנמצאת בדיוק בצד השני של ים המלח, גבנון המתנשא לגובה של כ-620 מ' מעל ים המלח בחוף הירדני המזרחי לנו.

בערבית נקרא המקום ראס נקב חְמָר, שמשמעותו ראש מעלה החמוֹר.

סימון שבילים כחול יורד מכאן מזרחה, טיול רגלי של כשעה עד הש.ג. של מצפה שלם.

 

שימו לב האחריות הינה של המבקר בלבד, והמועצה אינה אחראית בכל צורה שהיא לטיב ו/או לתוכן האתר והאמור באתר הינו בגדר המלצה בלבד