לאתר מועצה איזורית מגילות ים המלח EN

מורשת וסביבה

אתרי מורשת

אתרי מורשת

אתרי מורשת

  • מפעל האשלג הארץ ישראלי ומלון קלי"ה:

ב- 1930 לאחר כ-10 שנות הכנה הוקם בצפון ים-המלח מפעל האשלג הארצישראלי על ידי משה נובומיסקי – מהנדס מכרות מסיביר, כשיתוף פעולה יהודי – בריטי - האשמי.

שרידי מגורי העובדים של המפעל נמצאים צפונית לצומת לידו, חלקם תוכננו ע"י הארכיטקט הידוע והמוערך ריכרד קאופמן.

במבט דרומה ממגורי העובדים ניתן להבחין בשרידי הגשר שאפשר העברת האשלג על גבי אסדות לחופים הדרומיים. כיום נמצא הים קילומטרים רבים מכאן.

לצד המפעל הוקמה שכונת פועלים יהודית שהתנהלה כישוב לכל דבר. זוהי השכונה העברית שניתן לראות חלקים משרידיה בצד הדרומי של הרחבה החיצונית של המסעדה העגולה בצומת לידו.

 

בשנת 1934 הוקם קיבוץ בית הערבה במסווה של חווה חקלאית שתפקידה לספק מזון לפועלי מפעל האשלג, תוך חיבור, כמעט בלתי אפשרי, בין הקפיטליסט המושבע נובומיסקי לסוציאליסט המושבע יהודה אלמוג.

 

בשנות ה-40 קמה חברת קלי"ה (קם לתחייה ים המוות, על פי גרסה נפוצה) כדי לממש את הפוטנציאל התיירותי של ים-המלח. קלי"ה ייסדה מלון ששימש טייסים וחיילים בריטיים בדרכם להודו ובחזרה, ונחשב לאחד המקומות היוקרתיים ביותר במזרח התיכון.  חורבות המלון נמצאות צפונית לכביש הכניסה לחופים נווה מדבר/ביאנקיני, בקצה הדרומי של המחנה הירדני הישן.

דוד בן גוריון שהה במלון קלי"ה ההיסטורי ביום קבלת תכנית  החלוקה, כ"ט בנובמבר 1947. מספרים כי כמה מעשרות משפחות תושבי השכונה העברית הסמוכה למלון באו לחגוג עם בן גוריון ומלוויו. המלון חרב ב-1948, ולא רחוק ממנו (צפונית לצומת לידו) בנו הירדנים מלון אחר, שזוהה במשך שנים ובטעות כמלון קלי"ה.

על מנת לגלות את מקומו ההיסטורי של המלון נאלצו אנשי מגילות ים-המלח לחפור באדמה ולגלות את יסודותיו. כך פתוח היום לקהל חלק קטן ממרתף המלון.

נגיש בכל עת.

ללא תשלום.

 

  • צומת לידו – המסעדה העגולה בקצה היקום

המסעדה, שהוקמה בתקופה הירדנית (1948-1967) על פתח השבר הסורי אפריקאי, שימשה את עשירי ירדן כמקום בילוי ונקראה אז מונטאזת אל לידו. המבקרים היו מגיעים אליה בסירות ועולים במדרגות שירדו אל תוך הים. כאשר נכנסים פנימה דרך הפתחים הפרוצים, מתגלה האיכות האקוסטית של המבנה. במרכזה של המרפסת ממוקמים שרידי בימת הופעות מאבן. המסעדה/בית קפה מוקמה לכיוון הים וככל הנראה הייתה קשורה למסעדת המלון שהוקם בסמוך, שניהם צופים לכיוון ים-המלח שהגיע בזמנו עד אליהם.

עם חזרת השטח לישראל לאחר 1967 נקראה, או כונתה, "המסעדה בקצה היקום".  גרשון כוכבי, איש מילואים ירושלמי, "התאכסן" ב-1973 במבנה הסמוך (המכונה "הילטון" שנבנה אף הוא בתקופה הירדנית) בתקופת  המרדפים, מעט לפני פרוץ מלחמת יום כיפור. כשהוא נעזר בתצלום של מפה צלבנית מלפני כ-1,000 שנה, הפך את הקיר הקשתי לציור פנורמי צבעוני ומרשים המשתרע על מטרים רבים. בציור נפרשת ארץ ישראל כפי שתיארוה הצלבנים. זו אינה מפה גאוגרפית וגם לא טופוגרפית, אבל מקסימה בתמימותה. אומדי המרחק בציור המפה מתייחסים לאומדני מרחקים כפי שהובנו בתקופות קדומות, במפה קיימת התייחסות לקווי גובה ונעשה שימוש בשמות העתיקים של הישובים בסימונם על המפה, בלא להתייחס לאומדן המרחקים והדיוק הגיאוגרפי. המפה מחלקת את הארץ מכוון מזרח למערב. מצד אחד הרי מואב ובקיר ממול הרי מדבר יהודה. בציור ניתן לזהות יישובים שפעלו בתקופה הצלבנית וחלקם קיימים עד היום: בולטים ים כינרת (mare Galilea) והיישובים שהיו באותה תקופה (כגון: כפר נחום - Capernaum).  ה"חור" שנפער באחד מהקירות הינו תוצאה של פגז טנק (כנראה ישראלי) שפתח "חלון" לנוף ממנו ניתן לזהות את המבנה האחרון ששרד ממגורי העובדים של חברת האשלג הארצישראלית.

המסעדה והציור הסובלים מוונדליזם קבוע, מקבלים מדי פעם בפעם טיפול, ריענון ושיפוץ ע"י מתנדבים שונים מהמועצה ומחוצה לה. שיפוץ התקיים בתאריך 25.12.09 ביוזמת "רוכבים למען הקהילה", שיפוצים נוספים נעשו בשנים 2013 ו-2014, לאחר השחתת המקום בגרפיטי, ביוזמת "הנוער העובד והלומד" ותושבים מהמועצה האזורית מגילות ים- המלח.

מהמסעדה נשקף המזח ההרודיאני (מעגנית המלח, רוג'ום אל-בח'ר) שנחשף עם ירידת מפלס ים-המלח. מעט צפונה ניצבים עדיין שרידי מזח חברת האשלג.

כניסה: חופשית

חניה: חופשית

(הערה: יש הטועים בזיהוי בין המסעדה הזאת למלון קלי"ה המיתולוגי. נציין כי המלון המקורי נמצא כשני ק"מ דרומה מהצומת)

איך מגיעים? צומת לידו (שמאלה בפניה מכביש מס. 1 לכביש 90)

 

  • השכונה העברית – ליד צומת לידו

השכונה העברית הראשונה הוקמה בשנת 1933, מזרחית למבנה המועצה של ימינו, ומעבר לכביש.

עובדי מפעל האשלג התגעגעו למשפחותיהם ולכבודן הוקמה שכונה עברית מפותחת ונאה על חוף הים.

ילדי השכונה הם בני 70 ומעלה היום, ולכולם זיכרונות מרתקים מתקופת ילדותם במקום. אפשר להגיע, להסתובב ואולי לגלות, מעט, על עולמם של ילדים באותה תקופה סוערת, מעניינת ומרתקת

איך מגיעים? שילוט הכוונה ליד המסעדה העגולה בצומת לידו

 

  • עין ג'היר – דרומית לתחנת הדלק של צומת לידו

עין ג'היר (המנקז אליו מים מההרים שסביב) סיפק מים מליחים לעובדים העבריים ולחוף הרחצה קלי"ה. בשנת  1934 נשטפה כאן לראשונה קרקע בשטח רחב (2 דונם) למטרות חקלאיות – גידול ירקות – ע"י עובדי השכונה העברית. זו היתה תחילת של חקלאות המדבר שכבשה בעשורים הבאים את העולם.

השכונה שהוקמה כאן תוכננה כחלק מישוב יהודי גדול שהיה אמור להתבסס על מפעל האשלג ועל גידולים חקלאיים כמקור פרנסה. ערב מלחמת השחרור ניסו חברי בית הערבה להקים כאן קיבוץ נוסף שיסייע בהגנה על האזור, אך ללא הצלחה.

איך מגיעים: דרומית לתחנת הדלק בצומת לידו, ללכת דרך המלחה עד לשילוט

 

שימו לב האחריות הינה של המבקר בלבד, והמועצה אינה אחראית בכל צורה שהיא לטיב ו/או לתוכן האתר והאמור באתר הינו בגדר המלצה בלבד