פניה למוקד מוקד נגישות

מ.א. מגילות ים המלח נבחרה כמועצה המשגשגת ובעלת היציבות הכלכלית הגבוהה ביותר בישראל לשנת 2012 ע"פ דירוג קבוצת דן אנד ברדסטריט ישראל. תואר זה הצטרף  לתואר "מועצה איתנה" המקנה הקלות בדיווח אל מול משרד הפנים (וקיצור תהליכים ליזמים), ולנתוני צמיחה דמוגרפית של כ-20% בשנים 2010-2012.
ע"פ נתוני הלמ"ס ממוצע ההוצאה הכספית לתלמיד בשנה במגילות הוא מהגבוהים בארץ: כ-12,000 אלף ₪ לתלמיד, ואחוז זכאי הבגרות גבוה מהממוצע הארצי.
דו"ח מנג'ר שפורסם במחצית 2012 ונערך על ידי כלכלני בנק דקסיה ישראל בקרב כלל הרשויות המקומיות (כולל מועצות אזוריות) ומתבסס על הדוחות הכספיים המבוקרים של הרשויות המקומיות בישראל, העלה כי סל השירותים שמעניקה מ.א. מגילות ים-המלח מסתכם ב- 14,865 ₪ לתושב, למעלה מכפול  מהמקובל במועצות האזוריות אחרות (7,058 ש"ח לתושב).
לעומת זאת חלקם של התושבים במימון תקציב המועצה נמוך באופן משמעותי: תושבי מגילות מממנים רק 32% מתקציב המועצה בעוד שהמקובל במועצות האזוריות הוא 54% ובקרב כלל הרשויות משתתפים התושבים ב- 66% מהתקציב.
השקעות המועצה ממשיכות גם בתחומי התיירות והתשתיות בשיתוף עם הגורמים הממלכתיים.
בעשר השנים האחרונות השקיעה המועצה סכום אדיר של כ-59,877,000 ש"ח בתשתיות (תבר"ים) ברחבי ובישובי המועצה, כשמרבית המימון (כמעט כולו) גוייס ממקורות ממשלתיים וזאת בנוסף להשקעות ממשלתיות ישירות בפרויקטים שונים ברחבי המועצה.
 
כיבוש תארים, יעדים והישגים אלו ע"י מועצה קטנה כמו מגילות (המועצה השלישית הקטנה בארץ, 1300 תושבים, על שטח של כ-750,000 דונם, רובם מוגדרים כשמורות טבע) מהווה הכרה ביכולת הארגונית ניהולית-כלכלית-חברתית, אותה מוביל ראש המועצה מוצי דהמן, בניהול העומד בסטנדרטים גבוהים ביותר, תוך שימת דגש רב על חיסכון, איגום וניצול נכון של משאבים, יעילות אופטימאלית ותכנון מכוון ליעדים מוגדרים.
המועצה מקפידה על שקיפות ומאפשרת לציבור לעיין בנתונים התקציביים וללמוד מהם על מדיניות המועצה והדגשים המעמידים את התושב במרכז העשייה.
בצמוד ליישובים הקיימים מפתחת המועצה מגרשים לשכונות קהילתיות וכן הכשירה אזור תעשיה לקלין-טק בקבוץ קלי״ה.
 
ההצלחה הכלכלית של מגילות מתבססת על שני מקורות הכנסה יציבים וחזקים: תיירות וחקלאות כולל תעשייה המבוססת על ייחודיות ים המלח. 
האגן הטבעי של ים המלח, הספא הטבעי הגדול בעולם המעוטר בנופי הבראשית של מצוק ההעתקים, מושך אליו כמחצית מכלל התיירות הנכנסת לישראל בזכות שלושה עוגנים חשובים: החופים הטבעיים הקסומים, אתר קומראן ואתר הטבילה שבקאסר אל יאהוד. 
השמים הכחולים רוב ימות השנה, הבוץ שעל החוף והמינרלים שבמים ובאוויר מענגים מאות אלפי מבקרים בשנה החווים גם את  הציפה הייחודית המהווה אטרקציה נוספת.
 
התיירות  הישראלית מתמקדת יותר בטיולי שטח ואתגר בקניונים ועל מצוק ההעתקים ובשמורת הטבע הנמוכה בעולם: עינות צוקים. 
פתרונות הלינה בצפון ים המלח הינם כפריים, וזאת עד שימומש ההיתר הקיים לבניית 3000 חדרי מלון בקצהו הצפוני של הים. 
תושבי האזור מוצאים פרנסתם באתרי התיירות וגם בשירותי תיירות ונופש נלווים כמו הדרכה, טיפולי בריאות, טיפולים הוליסטיים ועוד. 
 
מעבדות אהבה ים המלח הפועלות מקיבוץ מצפה שלם הפכו את הבוץ השחור לשגריר היופי של ישראל בעולם, כשהם הולכים בעקבותיהם של הפרעונים שגילו את סודותיו של ים המלח כשעשו שימוש באספלט שבו לחניטה. 
המפעל פועל מתוך אחריות סביבתית גבוהה, ובין היתר משיב לים חומרים שלא נעשה בהם שימוש בתהליך הפקת המוצרים ומקפיד לטהר את שפכיו באמצעות מערכת אגנים ירוקים המטהרים את המים עד לשלב השקייה. 
 
ייחודיות האזור מבחינה אקלימית וגיאוגרפית מתורגמת לחוזקה כלכלית חקלאית: התוצרת בחבל ים המלח מבשילה הרבה לפני אזורים אחרים בעולם, ומאפשרת אספקה לשווקים במחירים אטרקטיביים.
בין הגידולים שהאזור גאה בהם במיוחד נמצאים תמרי המג'הול, הנחשבים לתמרים הטובים בעולם.
כ-60,000 תמרים נטועים במועצה ופירותיהם מכניסים כ-70 מליון ש״ח. בין היתר מהווה חבל ים המלח את "מחסן" הבזיליקום של מדינת ישראל – תוצרת הנצרכת בשמחה אפילו באיטליה.
כאן יוצר גם בושם האפרסמון האגדי, ששימעו רווח בכל המזרח הקדום, שמחזיקי סוד המתכון שלו נשבעו למות ולא למסור אותו. היום פועלים חקלאי ויזמי האזור לחידוש הפקתו, וממשיכים בכך את הרוח היזמית המאפיינת את תושבי צפון ים המלח מאז תחילת המאה ה-19, עת הצליחו החלוצים להפוך את האדמה הקשה והמלוחה לברכה כשפיתחו את חקלאות המדבר, תהליך השוטף מהקרקע את המליחות הקטלנית אך משאיר אותה עם די מינרלים ומלחים המסייעים לגידול חקלאי איכותי במיוחד – טעם, צבע וריח מעל לממוצע, ושימוש מינימלי בחומרי הדברה.
מתיישבים חדשים יכולים עדיין לקבל שטחים חקלאיים למטעים ולגידולי שדה. 
 
רוח היזמות היא המאפיין הבולט של מתיישבי האזור. המגילות הגנוזות, על שמן נקראת המועצה, נשמרו כמעט אלפיים שנה הודות לתנאי היובש הקיצוני של האזור, אך גם היום יזמים עושים שימוש בתנאים אלה כשהקימו ארכיון בו נשמרת ניירת בתנאים אופטימליים.
לצד החופים, האתרים והמטעים פועלים יזמים עצמאיים בינהם חוות סוסים, טרקטורונים, הסעדה, טיולי ג'יפים, אמנים ואומנים, סנפלינג ועוד. 
 
האגן הטבעי של ים המלח הוא כר פורה ליזמים עצמאיים ולחברות. הפעילות הכלכלית יזמית מלווה ע״י גורמים מקצועיים כמו מט״י והחטיבה להתיישבות ויישובי האזור נכללים בחוק עדיפות לאומית א׳ לתמיכה בהתיישבות.  
 
בקשות למידע, רעיונות ופניות אפשר להפנות לחברה הכלכלית או למחלקת הצמיחה הדמוגרפית. 

 

האחריות הינה של המבקר בלבד, והמועצה אינה אחראית בכל צורה שהיא לטיב ו/או לתוכן האתר והאמור באתר הינו בגדר המלצה בלבד

עיצוב: Ronnie Baruch | תכנות: tq.soft